RICKSON GRACIE JIU JITSU

Gracie Jiu Jitsu is geboren door decennia van Vale Tudo wedstrijden. Deze heftige ‘no holds barred’ gevechten hadden vaak geen regels en geen tijdslimiet, en waren immens populair in Brazilië in de 20e eeuw.

Na generaties lang vertegenwoordigers van verschillende stijlen te hebben bevochten, en de effectiviteit van de kunst te hebben bewezen, begon de Jiu Jitsu gemeenschap te kijken naar onderlinge wedstrijden. De creatie van het moderne wedstrijdformaat bood Jiu Jitsu beoefenaars een veilige omgeving om zich aan elkaar te kunnen meten zonder de risico’s te lopen van een ‘no holds barred’ gevecht.

Sinds het begin van de jaren 2000 is het sport aspect van de kunst steeds belangrijker geworden binnen de gemeenschap en wordt het de belangrijkste of zelfs de enige focus van veel Jiu Jitsu scholen.
Hoewel het niet kan worden ontkent dat de moderne sport in verschillende vormen een aanjager is geweest voor de enorme en nog steeds gaande evolutie van zowel techniek als tactiek binnen Jiu Jitsu, moeten we niet vergeten dat dit een gecreëerd format is! Stel jezelf dan ook altijd vragen…
– Wat als er geen regels zijn?
– Wat als je tegenstander mag slaan of kopstoten mag geven?
– Wat als je op de grond ligt en je getrapt wordt?
– Hoe beheers je de afstand en breng je een agressieve en competente kickboxer naar de grond?

Deze technieken en tactieken zijn de fundamentele vaardigheden van Jiu Jitsu als vechtkunst, en blijven een belangrijk onderdeel van Rickson Gracie’s aanpak van Jiu Jitsu.

Wat maakt Rickson speciaal?
Rickson Gracie legt de nadruk op een diepere betekenis van de principes van het Jiu Jitsu.
Zijn inzicht in zaken zoals base, timing, connectie, gewichtsverdeling en leverage (hefboomwerking) zijn van een zeer hoog niveau. De perfectie van deze concepten en technieken zijn vrijwel niet te zien en kun je alleen ervaren of voelen. Rickson staat daarom bekend om zijn ‘Invisible Jiu Jitsu’ concepten. 

De leraren van BJJ Rotterdam hebben meermaals van Master Rickson Gracie zelf les gehad en scherpen regelmatig hun kennis bij via zijn directe leerling en persoonlijke vriend Harold Harder (4e-graads Rickson Gracie black belt).

Danny Kruithof & Harold Harder

Rickson Gracie & Danny Kruithof