Braziliaans Jiu Jitsu valt onder de categorie “Martial Arts”.
Een fundamenteel aspect hiervan is het respect hebben voor elkaar. Agressief gedrag in welke vorm dan ook wordt niet getolereerd!

HYGIENE

Vanwege veel contact met trainingspartners en de mat hecht BJJ Rotterdam veel waarde aan een veiligheid en hygiëne. We vragen je te houden aan onderstaande punten:

 • Zorg dat je trainingskleding (gi, rashguard, fightshorts) altijd gewassen is. Voorkom dat je kleding stinkt of nat is.
 • Loop alleen op de mat met blote voeten. Trek buiten de mat slippers of schoenen aan. (Ook als je even kort naar het toilet loopt.) Dit voorkomt vuil en viezigheid op de mat.
 • Zorg dat handen (en voeten) schoon zijn (ook na toiletbezoek). Gezien het vele lichamelijke contact wordt deze basishygiëne erg op prijs gesteld.
 • Heb je een blaar, snee, wrat of iets dergelijks, verzorg dit met een pleister en/of sporttape om het af te dekken. Mocht er bloed zijn gedruppeld op de mat, maak dit dan even schoon met een vochtig doekje.
 • Heb je last van een besmettelijke ziekte, infectie of bacterie, dan is het niet toegestaan om deel te nemen aan de training.
 • Reinig je gebitsbeschermer (bitje) en drinkfles regelmatig. Dit kun je eventueel doen met een gebitsreinigingstablet.

 

VEILIGHEID

 • Knip hand- en teennagels. Dit voorkomt dat je de huid van iemand anders openkrabt en nagels scheuren of omklappen tijdens het sparren.
 • Zorg dat je niet met kapotte kleding traint. In een gescheurde gi kunnen vingers of tenen blijven hangen.
 • Bij grappling-trainingen (no-gi / zonder judopak) wordt een strakke rashguard verkozen boven een wijd T-shirt. Hierin kan namelijk makkelijk een vinger blijven hangen tijdens het sparren.
 • Een kruisbeschermer (tok) of gebitsbeschermer (bitje) zijn niet verplicht, maar wel aan te raden. Knie- en oorbeschermers worden ook vaak gebruikt bij Braziliaans Jiu Jitsu.
 • Denk te allen tijde aan de veiligheid van je trainingspartner en die van jezelf. Stel vragen indien technieken niet duidelijk zijn en neem rust bij blessures om erger te voorkomen.
 • Blessures en (chronische) ziekten zoals epilepsie en astma, dienen vooraf aan de instructeur gemeld te worden zodat hier rekening mee gehouden kan worden.  Het wordt aangeraden om het Calamiteiten Formulier in te vullen zodat duidelijk is hoe er gehandeld dient te worden in geval van nood. 

ALGEMEEN

Misbruik

Misbruik van geleerde BJJ-technieken buiten de sportschool wordt niet getolereerd. Braziliaans Jiu Jitsu mag worden gebruikt als verdediging, niet als aanval. Wanneer misbruik wordt geconstateerd, kan het tijdelijke of permanente weigering tot de lessen tot gevolg hebben. Ook bij opmerking van overige agressie, huiselijk geweld of mishandeling kan toegang tot de lessen worden ontzegd.

Seksuele intimidatie

Het ongepast betasten van teamgenoten of enige vorm van seksuele intimidatie kan leiden tot permanente weigering tot de lessen. Bij een dergelijk incident wordt verzocht de instructeur op de hoogte te stellen.

Lesgeven buiten onze school

Om de goede sfeer, het lesniveau en het aantal leerlingen te behouden, wordt lesgeven buiten BJJ Rotterdam niet op prijs gesteld zonder toestemming van de instructeur. Er wordt ook veel waarde gehecht aan loyaliteit en ons lesmateriaal. Mocht er behoefte zijn aan meer uitdaging of aan doceren, geef dit dan aan bij de instructeur. Er kan dan gekeken worden naar de mogelijkheden binnen de club.